Maszynka do miesa zelmer biedronka

Wilk do mięsa to nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niewyobrażalnie korzystniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

http://ee.healthymode.eu/formexplode-lihasmassi-kiire-kasv/

Szeroki asortyment wilków na targu pozwala na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu czas na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) także nie wymaga ogromnego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co zdecydowanie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania decyduje o dużej mocy maszyny. Jak każde dania brane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa używa się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w pozostałe akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To normalne urządzenie, łatwe w wygodnych cenach, podawane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w trudnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i zagranicznych ulepszaczy.